MARTIN. Eugen Jambor pestuje vo svojej zimnej záhrade exotickú vanilku. Po roku čakania mu priniesla aj ovocie, teda voňavý plod. Hnedé tyčinky pripomínajúce fazuľové struky sa hneď prezradia svojou vôňou.
„Tyčinku vanilky rozpukneme a dávame ju do cukru, potom je z neho vanilkový cukor," opisuje Eugen Jambor recept ako z obyčajného cukru urobiť vanilkový. Plody vanilky však používajú v jeho rodine aj ako darček.
„Väčšinou to známym rozdávame ako darček, je to taký neobyčajný prezent," uznal originalitu exotickej plodiny, ktorú vo veľkom produkujú najmä na Madagaskare. Ako vidieť, darí sa jej aj v našich končinách. V zimnej záhrade sa mu urodilo asi tridsať kusov vanilkových tyčiniek, opeľovanie však ani zďaleka nebolo jednoduché. „Mali sme asi sto kvetov, ale v našich zemepisných šírkach sa musia opeľovať ručne a máme na to len asi dve alebo tri hodiny, pretože ráno je kvet vanilky ešte zatvorený a podvečer je už zatvorený. Takže opeľovať treba hneď, ako uvidíte kvet," rozpráva pútavo o rastline, ktorá rastie ako päťmetrová liana.
Eugen Jambor - Na vanilkové tyčinky čakal rok. Oplatilo sa. FOTO: AUTORKA
Autor: Janka Kovalčíková