Po kauze s pokazeným mäsom či posypovou soľou to chamtiví predajcovia skúšajú aj s falošným horským medom.
ŠÚTOVO, MARTIN. Ak si aj vy občas zvyknete kúpiť med od predajcov postávajúcich popri cestách, zbystrite pozornosť. Nie vždy totiž doma skonzumujete to, za čo si zaplatíte.
Niektorí ziskuchtiví obchodníci ponúkajú namiesto pravého horského medu skaramelizovaný cukor.
Na raňajky si na chlieb nenatriete zdravú pochúťku, ale v skutočnosti lyžicu roztopeného cukru.
Pýtal deväť eur
Takýto prípad pred časom odhalila Regionálna veterinárna a potravinová správa v Martine.
Pri ceste neďaleko Šútova sa im podarilo odhaliť jedného predajcu s falošným horským medom, ktorý za kilo produktu pýtal až deväť eur. Horský med je totiž vzácny a vzniká zo zmesi lúčnych kvetov a stromov.
„Vieme, že tohto roku bolo pre zlé klimatické podmienky na Slovensku veľmi málo horského medu. Včelári si ho teda buď nechajú pre vlastnú spotrebu alebo predajú známym. Preto sme vedeli, že tento predajca ho nemohol toľké množstvo len tak zohnať a odobrali sme vzorky z medu, ktorý ponúkal,“ opisuje intuíciu riaditeľ martinskej veteriny Jozef Felcan.
Ich podozrenie sa aj potvrdilo a v odobratých vzorkách sa po vykonaných testoch v Dolnom Kubíne objavilo nadmerné množstvo repného cukru.
Predajca doma pravdepodobne vysokou teplotou zahrial cukor, až vznikol tmavý karamel. Ten ponalieval do neoznačených fliaš a ponúkal dôverčivým zákazníkom.
Laik podvrh nerozozná
Bežný človek však med od roztopeného cukru len ťažko rozozná. Môže to zistiť až doma, keď fľašku otvorí a produkt ochutná.
„Prirodzená vlastnosť medu je, že kryštalizuje. Ak človek vidí, že kryštalizácia nie je všade celistvá, je len naspodku a zvyšok medu je tekutý, ide o podvrh,“ vysvetlil Jozef Felcan.
Podľa neho by mali ľudia kupovať med len od registrovaných včelárov a to vo fľaškách, ktoré sú označené etiketou s informáciami o výrobcovi, type medu, dátume plnenia i spotreby, ako aj o krajine pôvodu.