KATARÍNA ADAMICOVÁ, patologička, vysokoškolská pedagogička
S gastrolístkami nemám osobnú skúsenosť. Pracujem v organizácii, ktorá má kuchyňu a jedáleň, pripravuje a vydáva stravu v mieste práce. Zabezpečuje ju teda všetkým zamestnancom. Gastrolístky mi osobne pripadajú zbytočné. Pokojne ich môže nahradiť hotovosť.
MILAN GONDA, knihovník
Gastrolístky sú vlastne dobrý vynález – dávajú pracovníkovi dosť možností ako sa stravovať, prípadne nestravovať. Vyplácanie príspevku na stravovanie v hotovosti by podľa mňa znamenalo nielen ožobračovanie firiem zaoberajúcich sa distribúciou gastrolístkov, ale aj ešte menej pravidelne obedujúcich pracujúcich. No vždy je to lepší nápad, ako keby pri výplate zamestnávateľ nadelil pracovníkovi (lebo aj taký nápad môže niekto dostať!) dvadsať bagiet v celofáne ako prídel na celý mesiac.
RÓBERT MANKOVECKÝ, dramaturg, hudobník
Určite. Každý, kto má s gastrolístkami skúsenosti, vie, že je to iba forma (a ani nie veľmi nenápadná) ako odliať z chudobnej kôpky verejných peňazí určených proletariátu. Pod zámienkou organizovania zdravej výživy pracujúceho ľudu prihráva ktosi percentá z lacných obedov firmám, ktorých jediným vkladom je vytlačenie prídelových papierikov. Mám s tým bohaté osobné skúsenosti. Verejná organizácia si nemôže vytlačiť svoje vlastné lístky a dohodnúť sa s reštauráciami, pretože zriaďovateľ nariadi jedinú možnú gastrofirmu, ktorá vyhrala výberové konanie, na ktorom sa pravdepodobne posudzovala kvalita papiera prídelových lístkov. Osobne neverím, že sa lístky zrušia, je to výnosný biznis, tak načo to meniť.
JANKA MIKUŠÁKOVÁ, manažérka
Gastrolístky nahradiť hotovosťou ? Nepovažujem to za správne riešenie. K tejto problematike by som uviedla, že mala by byť voľby výberu. Zamestnávateľ by mal mať podľa mňa povinnosť zabezpečiť pre zamestnanca stravovanie na pracovisku resp. v jeho blízkosti. V malých prevádzkach, pri prácach vykonávaných mimo pracoviska, to však nie je možné zabezpečiť tak, aby sa zamestnanci dokázali stravovať počas obednej prestávky. Vtedy by som im ako alternatívu dala gastrolísty. Tie i tak fungujú ako druh platidla a keď gastrolístky nevyužije zamestnanec na stravovanie, použije ich na nákup potravín - takže hotovosť je zbytočná. Problémom v existujúcom systéme je asi ten, že gastrolístky sa nakupujú u rôznych sprostredkovateľov a tam sa pre kupujúceho - teda zamestnávateľa predražujú. Ale čo živnostníci? Im kto prispeje hotovosťou na stravu? Musia si ju zabezpečiť sami, teraz sú nákladovou položkou a v prípade, že ich zrušia, situácia sa skomplikuje.
PETR MILAN, personálny riaditeľ Ecco Slovakia
Nahradiť gastrolístky hotovosťou je dobrý nápad. Zamestnávateľom by ubudla zbytočná agenda ako nákup ceniny, distribúcia.. Čo je ešte lepšie, zamestnancom sa zjednoduší život veď z gastrolístkov sa nevydávalo a niekde ich neakceptovali .. Verím ale, že hotovosť zostane ako náhradné plnenie povinnosti zamestnávateľa zabezpečiť stravu, pretože zodpovedná firma spraví viac ako len “vyplatí” lúdi a o viac sa nezaujíma. Dobrá firma sa v rámci svojich možnosti o ľudí postará a zabezpečí im servis, aby nemuseli do práce chodiť s vlastným jedlom alebo boli odkázaní na ponuku zásielkovej služby. Viem že mnohým sa to nepodarí (mali živnostníci a iné prevádzky), ale pre tých je možnosť náhradného plnenia. Väčšie spoločnosti by sa nemali tak ľahko zbavovať zodpovednosti a zabezpečiť ľuďom kvalitnú a zdravú stravu. Veď nie nadarmo sa vraví, láska ide cez žalúdok a platí to nielen v domácej kuchyni.
JOZEF ZANOVIT, stredoškolský pedagóg
Gastrolístky to je stále aktuálna politická téma. Už niekoľko vlád sa ju snažilo vyriešiť, ale žiaľ, ešte sa to nepodarilo. Prekvapuje ma, že niekomu prekáža použitie gastolístkov. Ak niekto nepotrebuje teplé jedlo a kúpi si niečo iné, tak to by mal byť jeho problém a asi mu nezáleží na pravidelnej teplej strave. Na druhej strane sú firmy, ktorí ponúkajú gastrolístky a majú zaujímavé tržby a držia si monopol predaja. Bolo by škoda niečo rušiť, čo je už zabehnuté a ľudia sú zvyknutí. Ja osobne by som bol za zjednotenie gastrolístkov do jednej ceniny, aby sa ňou dalo platiť všade.
JÁN ŽIRKO, dôchodca – exstarosta Mošoviec
Gastrolístky v súčasnosti patria medzi základné benefity, ktoré dostávajú zamestnanci v práci a môžu ich použiť na výber teplého jedla. A to nielen v podnikových jedálňach, ale aj v reštauráciách a bufetoch. Potiaľto je to všetko v poriadku. Nepáči sa mi však, že na predaj a distribúcii gasrolístkov profitujú rôzne firmy, ktoré sa tak dostávajú k obrovským ziskom, pričom tie rôznymi poplatkami znižujú hodnotu gastrolíska na úkor zamestnancov. Aj preto sa prikláňam za riešenie výplaty príspevku na stravovanie vo forme priameho peňažného plnenia po doriešení platenia odvodov. Veď každý zamestnanec je dospelý a vie s nimi naložiť slobodne tak ,aby si kupoval jedlo, ktoré vyhovuje jemu a nebol v područí nesvojprávneho jedinca. Zníži sa tým aj byrokracia s výrobou a distribúciou ďalších papierových „peňazí“. Prajem dobrú chuť.